dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Mørklagt advokatregning er blevet en varm sag i Fredericia

Eksterne samarbejdspartnere skal ikke have lov at bestemme, hvor meget offentligheden må vide om kommunens regninger, fastslår ekspert.

FREDERICIA: Ni regninger på hver 595.000 kr. fra advokatfirmaet Publicure til kommunen er lige nu genstand for ophedet debat i Fredericia.

Publicure er specialister i udbud og indkøb og har leveret ydelser til kommunen de seneste år. Men ifølge kommunen har advokatfirmaet krævet fortrolighed om de leverede ydelser, og derfor var det meste af fakturaerne streget over, da netmediet Journalista bad om aktindsigt i dem, beretter Fredericia Dagblad.

- I sådan en situation har vi ikke andet valg end at følge advokatfirmaets krav. Men sådan skal det ikke være fremover, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S) til avisen og bebuder, at der i fremtiden skal stilles krav om åbenhed, når man indgår kontrakter med advokatfirmaer o.l.

Kun forretningshemmeligheder

Offentlige myndigheder har dog ikke pligt til at holde oplysninger hemmelige, selvom virksomheden beder om det, medmindre der er tale om egentlige forretningshemmeligheder, vurderer ekspert i offentlighedsloven Oluf Jørgensen over for avisen. Han finder det fornuftigt, hvis kommunen ved fremtidige opgaver vil indskrive, at man praktiserer åbenhed om opgaven.

Fredericia er langt fra den første kommune, hvor eksterne ønsker om fortrolighed har givet problemer. 

For halvandet år siden fik Kolding kritik af Ankestyrelsen for at have hemmeligholdt kontraktvilkårene og dermed regningen for Barack Obamas besøg i byen. I 2014 havde Ringkøbing-Skjern besøg af Al Gore, og også her blev kontrakten holdt hemmelig, indtil Statsforvaltningen, den daværende tilsynsmyndighed, pålagde kommunen at offentliggøre beløbet.

Og for et år siden fik Region Hovedstaden besked fra Ankestyrelsen om, at eksterne oplægsholderes ønske om fortrolighed ikke var nok til at fjerne deres navne i en aktindsigt i mødeprogrammerne for otte rejser med forbindelse til Sundhedsplatformen.

Sværere at få indblik

Offentlighedsloven blev ændret for knap syv år siden, og det blev blandt andet indført, at virksomheder skal høres, før der gives aktindsigt i kontrakter med dem. Myndigheden har dog ikke pligt til at følge deres indvendinger.

Da Ytringsfrihedskommission forrige uge afsluttede to års arbejde, skete det blandt andet med en kritik af loven, som ifølge kommissionen har gjort det sværere for pressen og borgere at holde politikere i ørerne via aktindsigter.

- Vi mener ikke, at den nye offentlighedslov har fundet den rette balance mellem det fortrolige rum og offentlighedens og mediernes interesse i at kunne få indblik i faktuelle forhold bag de politiske beslutninger, sagde Vibeke Borberg, der er advokat og ph.d. i retsvidenskab og et af kommissionsmedlemmerne.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.